Kapat

Yerin altında besin deposu olarak soğanını kullanan ve birçok yıl boyunca çiçek açan bitkilere soğanlı çiçek adı verilmektedir. Bu soğanlar farklı biçimlerde olabilir. Lale, sümbül ve nergis gibi çiçekler soğanlı olarak adlandırılırken, çiğdem gibi çiçekler ise soğansı yumrulu olarak ifade edilebilir. Soğanlı çiçeklerin boyları değişken olabilmektedir. Çiğdem yalnızca birkaç santim soğan boyuna sahipken zambak ise bir buçuk metreye kadar boylanabilir.

Soğanlı bitkiler açısından ilkbaharda çiçek açacak olanlar, ekim ve kasım aylarında ekilmektedir. Bunun yanı sıra çiğdem ve kardelen gibi erkenci yapıya sahip bitkiler, şubat ayında, nergis ve sümbül gibi bitkiler mart ayında, lale gibi bitkiler ise nisan başında çiçek açar.

Soğanlı çiçek ekeceğiniz zaman bol miktarda ekmeniz daha faydalı olacaktır. Dikim yapılırken çiçek soğanlarının 3 katı kadar derinliği ekilmelidir.

Soğanlı Bitkilerin Bakımı

Soğanlı bitkilerin drenaj iyi olan topraklara ekilmesi gerekir. Toprağınız killi ise dere kumu ile karıştırarak daha geçirgen bir toprak elde edebilirsiniz. Bunun yanı sıra çakıl gibi malzemeleri de toprak içinde kullanabilişiniz. Soğanlı bitkiler için yaprak çürüğü, kompost gibi organik ilave katkılar kullanabilirsiniz.

Soğanlı bitkilerin yaprakları sarardıktan sonra, soğanları yerlerinden çıkararak temizlemeniz gerekir. Bu soğanları gazeteye sararak serin ve kuru ortamda saklayabilirsiniz. Değişen iklim koşullarına bağlı olarak soğanların her sene yenilenmesi ideal olandır. Botanik türlerin dışında, ilk senenin ardından aynı çiçek yoğunluğunu sonraki senelerde görmek oldukça güçtür.

Soğanlı bitkilerin çiçekleri tamamen solduktan sonra kesilmelidir. Bitki, yaprakları vasıtasıyla bir sene sonrasının besin rezervlerini sağlayacaktır. Buna karşın bitkinin yorulmaması için çiçeklerin solar solmaz sapından kesilmesi gerekir. Çiçek soğanı doğru biçimde bakıldığı zaman saksıda kolayca yetiştirilebilir.

Taze toprağa en alta sümbül, üstüne lale soğanları, en üste ise çiğdem dikerek, zengin bir görünüm sağlayabilirsiniz.

Soğanlı Çiçek Türleri 

Soğanlı bitkiler, saksılarda ve bahçelerde en kolay yetişen çiçeklerdir. Bahar aylarında çiçeklenen bu bitkiler, bahçenizi ve evlerinizi renklendirerek güzelleştirir.

Soğanlı bitkilerinizi ekim ayında dikmek en uygunu olacaktır. Bahçede ya da saksıdaki soğanlı bitkiler ilkbahar aylarında çiçek açacaktır. Dikim yapacağınız toprağa zengin bir gübre ekleyerek, 10 gün önceden dinlenmeye bırakmanız avantaj sağlayacaktır. Bunun yanı sıra soğanları ekerken, sivri uçlarının yukarıya gelmesi gerektiğini unutmamalısınız. Soğanlar asla ters dönmemelidir. Aksi halde çiçekler gelişmeyecektir.

Yazımızın devamında bazı soğanlı çiçek türlerine örnekler vereceğiz. Bu çiçek türlerini satın alarak, evinizi rengârenk çiçeklerle donatabilirsiniz.

Zambak

zambak

Zambakgiller ailesinden gelen zambak bitkisinin 110’a yakın farklı türü vardır. Bu soğanlı bitki oldukça uzun ömürlüdür. Soğanları nisan başı gibi filiz verir ve iri çiçeklere sahiptir. Zambaklar genel olarak süs bitkisi ve bahçe bitkisi olarak kullanılırlar.

Zambak suyu oldukça seven bir çiçek türüdür. Özellikle soğanı filizlendiği zaman bol miktarda suya ihtiyaç duymaktadır. Zambaklarınızı yağmur şeklinde sulayabilirsiniz. Bu bitkiyi ekeceğiniz toprağın nem oranının orta seviyede olması gerekir.

Zambak çiçeğine ayda bir defa sıvı gübre vermek faydalı olacaktır. Buna karşın çiçeklenme dönemi tamamlandığında gübreleme yapılmamalıdır. Zambağı bahçe ve balkonunuzun herhangi bir köşesinde yetiştirilebilirsiniz. Bununla birlikte saksıda yetiştirme yapıyorsanız, kış aylarında içeri almayı unutmamalısınız.

Lale

seffaf-buket

Lale, Türkiye toplumu tarafından çokça bilinen ve baharın gelişini simgeleyen çiçeklerin başında gelir. Yaygın kanının aksine lale yetiştirmek oldukça kolaydır. Lale yetiştirmede, çiçek açtığı süreleri en iyi şekilde değerlendirmek gerekir.

Lale bakımında en önemli konu, kış aylarında oda sıcaklığının 12 derecenin altına düşmemesidir. Laleler genellikle bahar aylarında çiçek açar ve çiçeklerini kış aylarına doğru dökerek dinlenme sürecine girerler. Doğrudan ışık almayı sevmeyen laleler için dolaylı bir aydınlık ortam oluşturmalısınız. 15 santim derinliğinde bir saksıda laleler son derece rahat biçimde yetişecektir.

Lale soğanını ekerken, saksı derinliğine göre beş santim kısa olması gerekir. Saksının altına beş santim kadar toprak koyun ve bu toprağı sıkılaştırın. Lale soğanlarını aralarında 4-5 santim boşluk olacak şekilde toprağa yerleştirilebilirsiniz. Ekimin hemen ardından can suyu vermeyi unutmamak gerekir.

Laleler soğuk havaları sevmesine karşın, fazla soğuk hava zarar verecektir. Kuru ve sıcak havalarda lalelerin sulanması unutulmamalıdır. Lalenin çiçekleri uzadığında ise kesilmesi gerekir. Bu sayede sonraki sene çiçeklenmesi daha sağlıklı olacaktır. Eğer lalelerinizin tekrar çiçeklenmesini istiyorsanız en uygun zaman nisan ayıdır. Nisan ayında kökünden ayırdığınız laleyi hemen dikebilirsiniz. Bu sayede yeni lalelere kavuşabilirsiniz.

Nergis

nergis

Nergis çiçek türünü bilmeyen yoktur. Oldukça hoş bir kokusu olan bu soğanlı bitkinin boyu 20 ila 30 santime kadar uzayabilmektedir. Nergis çiçeğinin soğanlarını ekmek için en uygun zaman sonbahar aylarının başlarıdır. Eğer nergisleri bahçeye dikmek istiyorsanız, dikim yapmadan önce alanı yabani otlardan temizlemeniz gerekir.

Nergis çiçeğinizi saksıda yetiştirecekseniz, saksıya öncelikle çakıl ve toprak doldurmalısınız. Nergis çiçeğinin kökleri son derece narindir. Bu nedenle toprağın geçirgen olması gerekir. BU bitki kumlu ve organik açıdan zengin bir toprakta daha verimli yetişmektedir. Potasyum ve fosfor yönünden zengin bir gübre sayesinde çok daha sağlıklı biçimde yetişebilir.

Nergisin haftada bir kez sulanması yeterli olacaktır. Kışın ilk günleriyle birlikte çiçeklenmeye başlayacaktır. Çiçekler yaklaşık bir ay kadar diri kalacaktır. Çiçekleri solduktan sonra bitki budanmalıdır. Bu dönem, soğan açısından dinlenme dönemidir. Buna karşın sulama düzeninizi aksatmamanız gerekir.

Frezya

frezya

Frezya çok sevilen aynı zamanda hoş kokulu bir bitkidir. Süsengiller ailesine mensup olan frezyanın çiçeklerinin üstü genişlen, altı boru şeklinde dardır. İnce ve uzun yaprakları vardır ve çiçekleri salkım şeklinde açmaktadır.

Zengin karışımlı bir toprakta makul oranda sulandığında mutlu olacaktır. Bol güneş ışığını seven frezyaya, çiçek açma döneminde sıvı gübre verilmelidir.

İlgili Ürünler