Kapat

Çiçekler, gerek görünümleri gerekse hoş kokularıyla hemen hemen herkesi etkileyen bir yapıya sahiptir. Cam kenarlarında, balkonlarda ya da iç mekânlarda yetiştirilen onlarca farklı bitki türü vardır. Bu bitki türleri arasında ise mor renkte açan çiçekler özellikle dikkat çekerler. Mor rengin ihtişamı birçok bitkinin çiçeğine yansımıştır.

Saksı bitkilerinde mor renkte çiçek açan bitkiler görmeye alışık olunan bir durumdur. Bu yazımızda mor çiçek isimleri konusunda işinize yarayacak bir liste verirken, her çiçeğin bakımına dair kısa notları da sizinle paylaşacağız. Bu sayede mor çiçek açan bitkileri öğrenerek, evinize hemen birkaç tanesini edinebilirsiniz. Bu sayede bahar ve yaz aylarında mor rengin şık ve zarif görünümünün keyfini siz de çıkarabilirsiniz.

Mor Sümbül

Mor sümbül doğrudan güneş ışığından hoşlanmayan bitkilerden biridir. Dolaylı bir aydınlık sümbül için idealdir. Sümbülün iyi biçimde gelişmesi için hava akımlarından korunması ve sıcaklığın 15 derecenin üstünde olması gerekir.

Mor sümbül suyu seven bitkilerden biridir. Bu sebeple özellikle yaz aylarında sık sık sulama yapabilirsiniz. Sulama sırasında toprağını eşit şekilde ıslatmaya dikkat etmeli ve gevşek dokulu toprak tercih etmelisiniz.

Soğanlı bir bitki olan sümbülü şeffaf bir cam vazoda da yetiştirebilirsiniz.

Mor Menekşe

Menekşe de birçok diğer bitki gibi aydınlık ortamları severken doğrudan güneş ışığından hoşlanmamaktadır. Bu sebeple mor menekşe bitkinizi havadar ve aydınlık bir ortama yerleştirmeniz gerekir.

Mor menekşe aynı zamanda nemli ortamlardan hoşlanır. Bu sebeple kendisini mutfağa yerleştirebilirsiniz. Toprağının sürekli olarak nemli kalmasına dikkat etmelisiniz. Bunun yanı sıra drenajı iyi bir saksı kullanmayı da unutmamanız gerekir. Menekşe yapraklarına su değmesinden hoşlanmamaktadır. Bu sebeple yalnızca toprağa su dökmelisiniz.

Mor Lale

Mor çiçekli bitki dendiği zaman akla ilk gelenlerden biri de laledir. Mor lale, suyu oldukça seven bir bitkidir. Bu sebeple toprağı kurudukça sulama yapılmalıdır. Suyun toprağın tamamını eşit miktarda ıslatması önemlidir. Mümkünse mor lale sularken hep aynı kabı kullanmaya çalışabilirsiniz.

Bunun yanı sıra 12 derecenin altındaki sıcaklıklarda yaşaması oldukça zordur. Yaz aylarında çiçek açan mor laleyi rüzgârlardan da korumak gerekir. Rüzgâr köklere hava girerek bitkinin ölmesine yol açabilir.

Mor Çiğdem

Soğanlı bit bitki olan mor çiğdem, etkileyici renklere sahip çiçeklerden biridir. Hiçbir özel bakıma ihtiyaç duymayan çiğdem saksının yanı sıra bahçede de kolaylıkla yetişebilir. Bahçe çiçekleri arasında özel bir yeri olan mor çiğdem; gevşek, organik içeriği yüksek ve killi toprakları çok sever.

Eğer bahçenize mor çiğdem ekecekseniz, kümeler halinde dikim yapmanızı tavsiye ederiz. Bir önceki yıldan toprakta kalan soğanlar, çok daha hızlı çiçeklenecektir. Çiğdemlerin sulama gereksinimleri son derece düşüktür. Soğuk kışları atlatabilen bir bitkidir. Kar altında kalabildiği gibi eksi 10 dereceye varan donlara dahi dayanabilen bir bitkidir.

Mor çiğdemler yarı gölge ve aydınlık yerleri tercih ederler. Yaza doğru bitkinin yaprakları kururken, soğanları ise yaz boyunca uyku halinde kalır.

Mor Leylak

İnsanların görmeyi en çok sevdiği, misk gibi kokusuyla herkesi etkileyen bitkilerden biri de mor leylaktır. Mor leylaklar güneş alan yerleri sevmektedir. Buna karşın güneşin yakıcı etkilerinden özellikle yaz aylarında korunmaları gerekir. Balkonlarda, bahçelerde ya da iç mekânlarda yarı gölge alanlarda rahatlıkla gelişim göstereceklerdir.

Mor leylakların iyi bir gelişim göstermesi için toprağında asit bulunmalıdır. Bu sebeple sulama sırasında kireçli sular tercih edilebilir. Leylaklar suyu çok seven çiçek türleridir. Bu bitkiler genellikle su yetersizliğine bağlı olarak kurular. Bu sebeple yaz aylarında sıcaklığa bağlı olarak haftada iki kez akşam ya da sabah saatlerinde sulanmaları gerekir. Leylakta budama yapılacaksa, çiçeklerin solması gerekir. Çiçekler tomurcuk haldeyken yapılan budama, çiçeklerin solmasına yol açar.

Soğuk ve sıcak havalara karşı oldukça dayanıklı olan mor leylak, balkonda üzerine kar gelmemek şartıyla dört mevsim boyunca tutulabilir.

Dağ Kekiği

Genellikle dağlarda bulunan ve adını buradan alan dağ kekiği, mor renkli çiçekleri olan şifalı bir bitki olarak bilinmektedir. Dağ kekiğini ev şartlarında yetiştirmek oldukça zordur. Dağlarda yapacağınız yürüyüşlerde sık sık karşılaşabileceğiniz bitkilerden biridir.

Dağ kekiğinin yüksek tansiyona, mantar enfeksiyonlarına, solunum yolu rahatsızlıklarına, bazı kanser çeşitlerine ve göğüs ağrılarına karşı iyi geldiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra egzama, saç kaybı, bronşit, regl sancısı, sivrisinek sokmaları gibi sorunlara karşı da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Mor Petunya

Çok farklı renklerde çiçekleri olan petunya, balkonlarda ve camlarda yaygın olarak bakılan bitkilerden biridir. Mor renkli çiçekleri de bulunan petunyalar, çok yıllık bitkilerdir. Uygun şartlarda yıllarca yaşarlar ve yaz boyunca çiçek açarlar. Genellikle güneşi ve yarı gölge alanları severler. Yaz ve sonbahar aylarında çiçek vermeye devam ederler.

Mor petunya hafif nemli toprağı çok sever. Bu nedenle düzenli olarak sulanmalıdır. Bunun yanı sıra soğuktan ve rüzgârdan çok hızlı etkilenirler. Bu sebeple rüzgar almayan ılımak yerlerde yetiştirilmeleri gerekir.

Mor Çuha

Çuha da birçok farklı renkte çiçeğe sahip olmasına karşın mor renklerde de çiçeklere sahiptir. Saksıda kolaylıkla yetiştirilebilen çuha bitkisi aydınlık ortamları severler. Şiddetli rüzgârlardan ise korunmak isterler.

Çok büyük saksılardan hoşlanmayan mor çuhaları, torf bakımından zengin saksı toprağına ekebilirsiniz. Çok yıllık bir bitki olan çuha, yaz aylarında haftada 2, kış aylarında ise haftada 1 kere sulanmalıdır.

Mor Çiçekli Bitkiler

Yukarıda verdiğimiz listenin yanı sıra mor çiçekleri olan başkaca bitki türleri de vardır. Ortanca, unutmabeni, kelebek çalısı, zambak ve ajuga bunlardan yalnızca bazılarıdır. Bahar ve yaz aylarında çiçek açan bu bitkiler, mor renkleriyle herkesi kendisine hayran bırakır. Listemizde yer alan mor renkli çiçeklerden herhangi birini ya da birkaçını seçerek satın alabilir ve evinizi mor rengin büyüsüyle süsleyebilirsiniz.

İlgili Ürünler