Kapat

Sıra dışı sarkan çiçekler ile doğanın renklerini ve canlılığını evinize taşıyın. Odalarınızda muhteşem manzaranın keyfini çıkarın!

Hem iç mekanlar hem de balkon gibi yarı iç mekanlar için dekoratif özellikleri ile öne çıkan bazı bitki türlerine yer vermek, yaşam alanlarınızın sevgiyle dolup taşmasını sağlar. Saksılardan sarkan rengarenk çiçeklerle yaşam alanlarınızı dilediğiniz gibi dekore edebilirsiniz.

Eviniz ve Balkonunuz için Sarkan Çiçek Seçimi

Alanınıza yükseklik kazandırmak, bir dekor eklemek, hoşlandığınız bir renk için dolgu katmak veya sadece belirli dönemlerde açan o eşsiz çiçeklerini seyretmek için sarkan bitkilere yer vermeyi düşünebilirsiniz. Özellikle çok yılık bitkileri seçerseniz, sonraki yıllar tekrar tekrar çiçek dikimi için zahmete girmeniz gerekmez.

Yetiştireceğiniz çiçek türünü seçerken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Evinizin içinde mi yetiştirmeyi düşünüyorsunuz yoksa balkonunuzda mı? Tam gün mü güneş alıyor yoksa sadece birkaç saat mi? Bulunduğunuz şehirde en düşük ve en yüksek sıcaklıklar neler?

Eğer bu tür sorulara yanıt vererek bir çiçek seçimi yaparsanız, yeni ev arkadaşınız uzun yıllar sizinle mutlu bir yaşam sürebilir.

İşte evinizde ve balkonunuzda yer vermek isteyeceğiniz, temel büyüme özelliklerine göre, asılı sepetler için harika çiçek türleri:

Sardunya

Sardunyalar oldukça popüler asma bitkilerindendir ve bunun geçerli bir nedeni var. Çok çeşitli renk alternatiflerine sahip olması, bulunduğu ortama canlılık katması, su ve gübre verildiğinde çok mevsimli çiçeklenme sağlaması, başlıca nedenlerden. Sardunyalar dayanıklı uzun ömürlüdür ve az bakım gerektirdiği için iyi bir seçimdir. Hem balkonlarda hem de bol ışık alan güneşli bir pencerelerde, mutlu bir yaşam sürebilirler.

Küpeli Çiçeği

Küpeli çiçeği, sepetlerde ve asılı saksılarda yetiştirilebilen, iç mekan ve balkonlar için elverişli bitki türlerinden birisidir. Bu çiçeği tam potansiyeline ulaştırmak için yetiştirmek hiç de zor değil. Balkonunuzu aydınlatabilir, egzotik bir hava katabilir. En önemli avantajlarından birisi çok yıllık olmalarıdır. Buna karşın yarı dayanıklı bir bitkidir. Özellikle soğuk iklimlerde yetiştirilmesi zor olabilir. Fakat dona maruz kalmadığı sürece küpeli çiçeğinizle uzun bir birliktelik yaşayabilirsiniz.

Begonvil

Genel olarak en iyi tırmanan çiçekler grubunun ilk sıralarında yer alan begonvil, yaprak dökmeyen sarmaşıklar olarak da bilinir. Özellikle tavana asılmış olan sepet ve saksılarda harika bir görünüm sunar. Mor ve kırmızı çiçeklerle hem beyazın yoğun olduğu hem de koyu renklerin hakim olduğu balkonlarda yetiştirilebilir.

Alyssum Maritimum (Kraliyet Halısı Çiçeği)

Kendi başına kullanıldığında, kraliyet halısı çiçeği asılı bir sepet içinde köpüklü, romantik bir bulut havası verir. Ancak diğer bitkilerle birlikte ortamı yumuşatmak ve fon kazandırmak için de kullanılabilir. Bu çiçeğin sevimli, küçük, beyaz veya mor çiçekleri vardır. Kokusu sizi cezbedebilir.

Alyssum Maitimum çiçeğinin büyümesi ve gelişmesi kolay olsa da, dona dayanıklı değildirler. Bu nedenle çoğunlukla tek yıllık çiçek olarak yetiştirilirler.

Madagaskar Yasemini

Madagaskar yasemini ilkbahar, yaz ve sonbaharda narin beyaz çiçekler üreterek iç ve dış mekan alanınıza baş döndürücü bir koku katar. Bu güzel asılı bitkiye genellikle mum çiçeği veya gelin çelengi denir.

Sarkan Çiçeklerin Bakımı Nasıl Yapılır?

Gerek dekoratif özellikleri gerekse ortama uyumluluğu nedeniyle evlerimizi ve balkonlarımızı süsleyen sarkan çiçekler, mevsimsel olarak ya da mevsime bağlı olmadan saksıdan aşağıya veya yukarıya doğru büyüyen harika bitkilerdir. Dalları ve çiçekleriyle sarkarak büyüyen bu harika çiçeklerin konumlandırılması ve bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar:

Konumlandırma

Onları bir yere yerleştirmeden önce yetişme koşullarını araştırdığınızdan emin olun. Eğer bitki tam gün güneş ışığı alan bir bitki ise evinizin güney cephesine bakan bir pencere veya balkonuna yerleştirebilirsiniz. Eğer kısmi güneş alması gereken bir bitki ise evinizin doğuya veya batıya bakan bir tarafına konumlandırabilirsiniz.

Dona Karşı Koruma

Sarkan çiçekler genellikle ilkbahar ve yaz aylarında sıcaklık endişesi duymayacaktır. Fakat sert geçen kış mevsiminde özellikle don vurmasından etkilenmemesi için çiçeğinizi iç mekana taşıyabilirsiniz. Eğer balkonunuza yerleşik bir şekilde konumlandıysa, bu durumda onu ışığı geçiren bir örtü veya poşete benzer şeffaf bir malzeme ile kapatarak soğuktan koruyabilirsiniz.

Sulama, Gübreleme ve Toprak

Çiçeğinizi ister bir saksıya ister bir sepete yerleştirmeyi düşünüyor olun, her zaman drenaj özelliği iyi olan yetiştirme kapları tercih edin. Her ne kadar türe göre değişiyor olsa da, genel olarak bahar aylarında gübreleme yapılmalıdır ve aşırı gübrelemeden kaçınılmalıdır.

Çiçeğinizin toprağını en çok iki yılda bir kez değiştirin. Çiçeğinizin türüne uygun bir bitki toprağı seçin.

İlgili Ürünler