Kapat

Evinize renk ve tazelik katmanın en güzel yolu rengarenk çiçeklerle süslemektedir. Saksılarda yetişen yüzlerce farklı bitki türü vardır. Her bir bitkinin kendine özel bir bakımı ve çiçeği bulunur. Bu çiçeklerin kimi yaz aylarında açarken kimi de 12 ay boyunca size eşlik edebilir. Ev bitkileri genellikle bakımı kolay canlılardır. Buna karşın her biri ilgi bekler. Bitkilerin türlerine göre farklı toprak ihtiyacı, su ihtiyacı, gübre ihtiyacı ve ışık ihtiyacı olabilir. Basit bazı konulara özen gösterdiğinizde evinizde birçok farklı çiçeğe sahip olabilirsiniz. Buna karşın bakımı zahmetli olan bazı çiçeklerin varlığı da bilinmelidir.

Bu yazımızda bakımı kolay olan saksı çiçeklerini ele alacağız. Bu sayede sizde listemizde yer alan çiçeklerden herhangi birini edinerek, kolaylıkla bakabilirsiniz. Az bakım isteyen birçok farklı saksı çiçeği vardır. Hatta haftada yalnızca birkaç kez suladığınızda ve pencerenin önüne koyduğunuzda mutlu olacak çok sayıda farklı çiçek vardır. Bu bitkiler rengarenk çiçeklerini açtıklarında sizi de mutlu edecektir. Saksı çiçeklerinin en büyük özelliklerinden biri de insana pozitif enerji yansıtmalarıdır.

bakımı kolay saksı çiçekleri

Bakımı kolay olan saksı çiçeklerine gelirsek, bu bitkilerden herhangi birini evinize alarak, ihtiyacı olan bir köşeye koyup, bakmaya başlayabilirsiniz. Birçok bitki evinizin yanı sıra ofisinizde de oldukça şık duracağını hatırlatalım.

Sukulent

Sukulent son yılların en çok tercih edilen bitkilerinden biridir Minimal bir görüntüsünün yanı sıra son derece kolay bir bakımı vardır. Özellikle masalarda yaygın olarak dekorasyon aracı olarak kullanılırlar.

Sukulentler oldukça dayanıklı bitkilerdir. Bu sebeple uzun süreler boyunca su vermeseniz dahi, yaşamaya devam edecektirler. Bu sebeple kış aylarında oldukça az sulamaya dikkat etmek gerekir. Sukulentleri 3 haftada bir kez sulamanız dahi yeterli olacaktır. Sık ve fazla sulama sukulentlerin solmasına neden olabilir. Bunun yanı doğrudan güneş ışığını sevmemektedirler. Genellikle dolaylı ışık alan bir masada konumlandırmanız yeterli olacaktır.

Sukulent saksı seçiminde fazla küçük ürünler tercih etmemelisiniz. Fazla küçük saksılarda yaprakları sıkışabilir. Yaprakların rahat edeceği boyutlarda bir saksı seçimi yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra sukulent toprağına yapılacak bir ekim, son derece yeterli olacaktır. Çöl toprağı seven sukulentler, farklı topraklarda yeterli gelişim gösteremeyebilir.

Kaktüs

Kaktüsler, hemen hemen herkesin bildiği bitkilerdir. Bu bitkiler o kadar dayanıklıdır ki, onları öldürmek oldukça zordur. Son yıllarda sukulent çeşitleriyle birlikte yaygın olarak dekoratif amaçlı olarak kullanılmaktadırlar. Seramik kaplarda, çakıl taşlarıyla drenaj sağlanması dahi bu bitki için yeterli olacaktır. Buna karşın mümkün mertebe drenajı iyi saksılar tercih etmeye çalışmalısınız.

Kaktüsler güneş ışığını seven bitkilerdir. Onları yazın güneşin altına bırakabilirsiniz. Buna karşın kışın soğuktan korumanız gerekir. Ayrıca kaktüs bakımında musluk suyu kullanmamanız gerekir. Kaktüslerin kökleri derin toprak istemezler ve fazla su verildiklerinde kurumaya meyillidirler.

Kaktüsler için özel olarak satılan kaktüs topraklarından temin edebilirsiniz. Bunun yanı sıra sulama yaparken, gövdesine su gelmemesine özen göstermelisiniz. Kaktüs bakımında, bulunduğu ortamın düzenli olarak havalandırılması gerektiğini ve aydınlık olması gerektiğini unutmamalısınız. Bu basit önlemlerle, güzel görünümlü bir kaktüsün yanı sıra değişik çiçeklere de sahip olabilirsiniz.

Barış Çiçeği

Barış çiçeği bakımı oldukça kolaydır. Aynı zamanda yelken çiçeği olarak bilinen bu bitkinin çiçekleri oldukça güzeldir. Barış çiçeği, için her yapı markette rahatça bulabileceğiniz torf kullanabilirsiniz.

Barış çiçeği aydınlık ortamları çok sever ancak doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması gerekir. Bu çiçek 10 ila 28 derece arasında rahatlıkla yetişebilir. Çok sıcak ya da çok soğuk olmadığı sürece evinize kolaylıkla adapte olacaktır. Bunun yanı sıra barış çiçeği suyu da çok sever. Özellikle yaz aylarında çok sıcak havalarda nemli kalmalıdır. Toprağı kuru bırakılırsa solma ihtimali yüksektir. Kış aylarında ise haftada 1 ya da duruma göre 2 kez sulama yapmanız yeterli olacaktır. Bununla birlikte sonbahar ve ilkbahar aylarında bu bitki çiçeklenmeye başlayacaktır. Bu dönemde sulama sıklığını azaltmanız gerekir. Sulama azaltıldığı zaman barış çiçeği daha hızlı biçimde çiçeklenecektir.

Barış çiçeği yer değiştirmeyi sevmez. Bu sebeple 2 ila 3 yılda bir kez saksı değiştirmek yeterli olacaktır. Bunun yanı sıra çok büyük saksılardan da hoşlanmamaktadır. Barış çiçeği, fazla ilgilenemeyecek olanlar için oldukça ideal bir bitkidir.

Aşk Merdiveni

Eğer çiçek bakımı konusunda çok tecrübeniz yoksa ve bu bakım için vakit ayıramayacağınızı düşünüyorsanız aşk merdiveni tam da size göre bir bitkidir. Bu bitki asitli toprakları tercih eder. Doğrudan güneş ışığından hoşlanmazlar ve yarı gölge alanlarda gelişim gösterirler. Yazın 30 dereceye kadar, kışınsa 10 dereceye kadar dayanabilirler.

Aşk merdiveni bu sebeplerle bakımı oldukça kolay bir bitkidir. Yarı bir gölde, mümkünse nemli bir alana koymanız onun için yeterli olacaktır. Yazın bol miktarda su vermeyi unutmamanız gerekir. Mutfak gibi nemli bir ortamda bitkiyi yarı gölge bir alana koymanız ve ara sıra sulamanız aşk merdiveninin muhteşem görünümünü elde etmenizi sağlayacaktır.

Maranta Bitkisi

Dua bitkisi olarak da bilinen marantanın kendine özgü bir yapısı vardır. Geceleri fiziksel olarak şekil değiştiren bitki, dua eden bir kişinin ellerini andırdığı için bu isimle anılmaktadır. Maranta, bakımı son derece kolay olan bir ev bitkisidir. Maranta bitkisi genel olarak sıcak havaları sever. Bununla birlikte soğuk havalardan çok hızlı etkilenir. Soğuk havalar bitkinin kurumasına neden olabilir.

Maranta bitkisini yaz dönemlerinde sık sık sulamanız gerekir. Yapraklarına su püskürterek ihtiyacı olan nemi sağlayabilirsiniz. Bununla birlikte toprağın sürekli olarak çamur halinde olmasından kaçınmalısınız. Bitkinin toprağına dokunduğunuzda hafif nemli olması yeterli olacaktır. Fazla su köklerini hızlı biçimde çürütebilir.

Maranta bitkisi hafif bir ışığa ihtiyaç duyar. Gölgeli bir şekilde ışık alması dua çiçeğini mutlu edecektir.

Sardunya

Bakımı oldukça kolay olan sardunyaları, balkonlarda ve cam kenarlarında sık sık görebilirsiniz. Farklı renklerde çiçekleriyle, Türkiye’de insanların yetiştirmeyi en sevdiği bitkilerden biridir.

Akdeniz iklimine son derece uygun olan bu bitki, etrafına keskin bir koku yayar. Çok sık hastalanmayan ve uzun ömürlü bir bitkidir. Havadar, nemli ve ılık ortamları sever. Sardunyalar genel olarak ilkbahar günlerinde çiçeklenir ve kasım ayına kadar çiçek açmaya devam ederler. Çok fazla ya da çok az su çiçeklenmesini durdurabilir. Suyu fazla seven bir bitki değildir. Bu bitkileri haftada bir kez sulamak yeterli olacaktır.

Sardunya toprak seçen bir bitki değildir. Geçirgen bir toprak kullanmanız sardunya için yeterli olacaktır. Bu bakımı basit bitki sayesinde evinizde çok farklı renklerde onlarca bitki yetiştirebilirsiniz.

Paşa Kılıcı

Evde çiçek bakmak isteyenlerin favori bitkilerinden biri de paşa kılıcıdır. Paşa kılıcı dolaylı güneş ışığı altında rahatlıkla gelişen ve büyüyen bir bitkidir. Çok fazla soğuğu sevmeyen bu ev bitkisi, oda sıcaklığında uzun yıllar boyunca yaşayacaktır.

Sulama yaparak, musluk suyu kullanmamaya dikkat etmeniz gerekir. Bununla birlikte paşa kılıcının etrafında çok fazla eşya bulundurulmamalıdır. Bu bitki eşyalardan pek hoşlanmamaktadır. Bunun yanı sıra rüzgârı da pek sevmemektedir. Tam bir iç mekân bitkisidir. Verimli ve mineral bakımından zengin bir toprakta kısa zamanda gelişim gösterecektir.

Devetabanı

Devetabanı evlerin yanı sıra ofislerde de sıklıkla yetiştirilen bir bitkidir. Saksı çiçekleri arasında devetabanının özel bir yeri olduğu söylenebilir. Organik madde bakımından zengin bir toprakta rahatlıkla yetişebilen bir bitkidir. Bununla birlikte havadar ve geniş alanları sever. Doğrudan güneş ışığından hoşlanmayan devetabanını aydınlık bir alanda tutmanız yeterli olacaktır.

Devetabanı bitkisinde dikkat edilmesi gereken en önemli konu sulama zamanının atlanmaması gerektiğidir. Yine çok soğuk havalardan korunması gerekir. Mümkünse hava sıcaklığının 15 derecenin altına düşmemesi ideal olacaktır. Devetabanı bitkisinin yapraklarını nemli bir bez yardımıyla düzenli olarak temizleyebilirsiniz. Bu sayede çok daha güzel bir görüntüsü olacaktır. Devetabanını rüzgâr esintilerinden korumayı da unutmamanız gerekir. Devetabanı bakımı zor olmamakla birlikte nazlı bir bitkidir.

Begonya

Begonya tam anlamıyla harika bir ev bitkisidir. Bununla birlikte begonya bakımı, diğerlerine oranla bir tık daha zahmetli olabilir. Begonyanın kökler küçük olduğu için ufak bir saksı seçimi yapılmalıdır.

Sabah güneşini çok seven begonya, ışığı seven bir bitkidir. Buna karşın yarı gölge bir alanda da çok mutlu olacaktır. Özellikle çiçeklenme döneminde mümkünse sabah güneşi gören bir pencerenin önünde konumlandırabilirsiniz. Begonyaların su ile arası da çok iyidir. Buna karşın çok fazla su vermemeli ve drenajı iyi olan bir saksıya ekmelisiniz.

Bu bitki genel olarak ılıman havalardan hoşlanır. Kış aylarında begonyanızı soğuklardan korumanız gerekir. 15 derecenin altında begonyanın ölme ihtimali vardır. Bu sebeple kış aylarında saksıyı içeri almanız gerekir. Toprak açısından ise humuslu bir seçenek ideal olacaktır. Ev içinde yetiştirilecek begonyalar için bir miktar nehir kumu ilave edebilirsiniz.

Evde Bitki Bakımı

Evde kolaylıkla bakabileceğiniz bitkilerin püf noktaları oldukça kısıtlıdır. Biraz ışık, biraz su ve biraz sevgiyle bu bitkilerin tamamı çiçek açacaktır. Hiçbir zahmet vermeden bir çiçek büyütmek oldukça zordur. Buna karşın yalnızca haftada birkaç kez su vererek bu bitkilerin güzel çiçekler açtığını fark edebilirsiniz. Her bitkinin kendine ait özellikleri bulunmakla birlikte, bakımı kolay olan bitkilerle evinizi ve ofisinizi çok daha renkli hale getirebilirsiniz.

İlgili Ürünler