Kapat

Çiçekler hem görünüşüyle hem de taşıdığı anlam ve hoş kokuları ile cazibe taşıyan hediyelerdir. Aynı zamanda kendi evinde yetiştirmek isteyenler de bir hayli fazla. Fakat dünyanın dört bir yanında çiçeklere alerjisi olan milyonlarca insan var. Neyse ki, alerjik reaksiyonları tetiklemeyen pek çok çiçek türü de var.

Özellikle bahar aylarında polene karşı hassasiyeti olan kişiler için hazırladığımız içeriğimizde, evinizde veya bahçenizde yetiştirebileceğiniz, buketlerde ve aranjmanlarda hediye edebileceğiniz, güzelliğinden alıkoyulamayacağınız türlere ve temel özelliklerine değineceğiz. 

Alerji Yapmayan (Hipoalerjenik) Çiçekler

Başlıkta “hipoalerjenik” terimine parantez içerisinde yer verdik, çünkü alerjik reaksiyon gösterme ihtimali düşük olan çiçek türleri için bu ifade kullanılır. Yani bu çiçek türleri, iç mekanda ve bahçede çiçek polenine karşı hassasiyeti olan bireyler için diğer türlere göre daha güvenlidir. Şimdi bu çiçek türlerine ve öne çıkan özelliklerine bakalım.

Karanfil

Karanfil, çiçek alerjisi olanlar için klasik ve favori bir çiçektir. Bu çiçeklerin birden fazla yaprağı vardır ve polen ağırlıklı bir tasarıma sahip değildir, bu da onları alerjisi olanlar için güvenli kılar. Herhangi bir bukete sevimli bir doku eklerler ve neredeyse istediğiniz herhangi bir rengi seçebilirsiniz. Tatlı ve hafif kokulu bir çiçek olan karanfil, hem hediyelik olarak buketlerde ve aranjmanlarda hem de iç mekan yetiştiriciliğinde tercih edilebilir. 

Ortanca

Ortancalar, muhteşem renk çeşitleri ile beğenilen, onları hipoalerjenik bir çiçek aranjmanı için ideal kılan düşük polenli bir çiçektir. Hortensia olarak da bilinirler. Çok yönlülükleri nedeniyle popüler bir seçimdir. Bu bitkiler, ilkbahar ve yaz aylarında yeniden çiçek açar ve bu da onları birçok yetiştiricinin favorisi haline getirir. Dolgun ve zarif çiçekler, her türlü bukete yumuşak ve olağanüstü görünüm kazandırır. Yapışkan polenleri vardır, yani havada dağılmaz ve alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Ev yetiştiricileri için de harika bir seçimdir.

Gül

Güllerin güzelliği ile dünyaca ünlü olması nedeniyle alerjisi olanlar için yetiştirilebilecek bir çiçek türü olması, şüphesiz sizlerin de içini rahatlatacak. Güllerin üzerindeki polen parçacıkları havayla taşınamayacak kadar büyüktür ve alerjisi olan kişilerde farklı türde reaksiyonlara neden olabilir. Güllerle ilgili tek sorun, bazı insanlarda baş ağrısına neden olabilecek güçlü aromasıdır. Ancak güller alerji semptomlarını tetiklemez.

Orkide

Orkideler, onlara hediye ettiğiniz herkesi etkilemesi garanti edilen egzotik ve tropik çiçeklerdir. Bilhassa evinde yetiştirmek isteyenler için iyi bir seçenektir. Orkide ailesi 25.000'den fazla türden oluşur ve bunların çoğu polene aşırı duyarlı insanlar için mükemmeldir. Ayrıca polenleri az olduğu için alerji dostu çiçeklerdir. Uzmanlar, orkideleri mevcut en hipoalerjenik çiçeklerden birisi olarak sınıflandırır. Koku hassasiyeti olan kişiler için Paphiopedilum, Phalaenopsis ve Dendrobium gibi çeşitler en ideal seçeneklerdendir.

Nergis

Nergis veya botanik ismi ile Jonquil (Narcissus sp.), İspanya ve Portekiz gibi Akdeniz’in kuzey bölgelerine özgü, arkadaş canlısı bir çiçektir. Tüm dünyada yetiştirilmektedir. Orkidelere benzer şekilde, bu bahar çiçeklerinin polen sayısı düşüktür, bu nedenle onları alerjiye karşı güvenli çiçekler olarak kullanabilirsiniz. Beyaz, sarı ve turuncu renkli çeşitleri vardır. Birçok kişi nergisleri baharın ilk anlarıyla özdeşleştirir, bulunduğu ortama neşe ve canlılık getirir. Ayrıca Mart ayı için bir doğum çiçeğidir. Birçok insan nergisleri iyi şans getiren bir çiçek olarak nitelendirir.

Asya Zambağı

Asya zambakları, alerjiye yatkın kişiler için yetiştirilebilen en popüler türlerden birisidir. Geleneksel olarak güzelliği ve huzuru temsil eden zambakları hediyelik aranjmanlarda da kullanabilirsiniz. Kokulu olmayan türler, alerjiye dayanıklı buketlerde kullanmak için en iyisidir. Beyaz zambak masumiyeti ifade etmek, pembe zambak ise aşkı ve sevgiyi ifade etmek için kullanılır. İnsanlar geleneksel olarak zambakları 30. evlilik yıldönümü hediyesi olarak tercih eder.

Ayçiçeği

Ayçiçeğini ülkemizin pek çok bölgesinde tarla ve bahçelerde görmüş olabilirsiniz. Bazıları için şaşırtıcı olabilir fakat evinizde de yetiştirebileceğiniz, muhteşem güzelliği ile evinizin dekorunu zenginleştirecek hipoalerjenik bir türdür. Parlak ve neşeli çiçekleri, özellikle iç mekan yetiştiriciliği ve buket aranjmanları için ayçiçeğini en çok sevilen türlerden birisi haline getiriyor. Buket ve aranjmanlarınızda ayçiçeklerini diğer sıcak tonlarla eşleştirebilir veya muhteşem tonlarını vurgulamak için nötr çiçeklerle kombinleyebilirsiniz. Ağustos ayında doğan insanlar için doğum çiçekleridir, ancak herkes bu neşeli hipoalerjenik çiçek olan ayçiçeğinden hoşlanır.

İlgili Ürünler